cuketove placky

Cuketa je úžasná lehká zelenina s velmi nízkou energetickou hodnotou, vysokým obsahem karotenu, vitamínů a minerálních látek. Je snadno dostupná a všestranně využitelná. Lze z ní snadno a rychle připravit mnoho zdravých jídel. Jak na nejlepší cuketové placky z trouby, bramboráky z cukety a brambor či cuketové placky bez mouky? Nebo máte chuť upéct si cuketovo bramborové placky v troubě? A jakými ingrediencemi lze placky z cukety oživit? Vše najdete v receptech popsaných níže.

Cuketa je výbornou letní surovinou, kterou však snadno seženete i v zimě. Je nabytá vitamínyminerály, skvěle působí na zrak, odbourává stres a pozitivně ovlivňuje činnost mozku.

Z velké části cuketu tvoří voda, kterou lze započítat do denního příjmu tekutin. Skvěle pomáhá při detoxikaci těla a obsahuje spoustu živin. Pro své výživové hodnoty cuketu často využívají nutriční specialisté při sestavování zdravého jídelníčku a snižování váhy.

Vyzkoušejte jednoduchý recept z brambor a cukety na bramborové placky s cuketou. Je to skvělý oběd, výborná příloha a lahodná večeře.

Cuketa – vitamíny

Jedním z nejdůležitějších vitaminů obsažených v cuketě je vitamin A. Vitamin A pomáhá zajistit zdravý zrak a pokožku a také podporuje správné fungování imunitního systému. Cuketa obsahuje také vitamin C, který pomáhá tělu vstřebávat železo a je nezbytný pro zdravé kosti a zuby.

Kromě toho je cuketa dobrým zdrojem vitaminu K, který pomáhá tělu produkovat bílkoviny srážející krev a pomáhá tělu vstřebávat vápník. Cuketa je bohatá i na další vitaminy a minerály, včetně hořčíku, draslíku, manganu a zinku.

Nejlepší recepty z cukety – recepty z cukety bez masa

Cuketu lze jíst v jakékoliv podobě, a to ve sladkých i slaných jídlech. Dá se smažit, vařit, dusit, připravit jako zapečená cuketa, bramboráky s cuketou, cuketová pizza, recept na pálivé cuketové placky, grilovat, plnit, připravovat na kyselo, jako příloha, hlavní jídlo nebo koláč, dá se použít do salátů. Je to zkrátka královna kuchyně.

Samotná cuketa má velmi jemnou, téměř nevýraznou chuť. Při přípravě ji tedy více okořeňte a používejte výraznější ingredience.

Cuketa je zdravá a všestranně využitelná zelenina. Tělu dodá potřebné vitamíny, minerály a vodu.

Na cuketě si strávníci pochutnají i v podobě raw. Vyzkoušejte i recepty z cukety bez masa: cuketové špagety nebo veganský cuketový tatarák. A za cuketový guláš budou kuchaře milovat vegani, vegetariáni i masožravci.

Skvělou alternativou pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst klasické kysané zelí, je cuketové zelí. Nadopuje tělo vitamíny a lze ho i zavařit na zimu.

Všichni určitě znají klasické bramboráky podávané často se zelím nebo uzeným masem. Brambory lze ovšem nahradit právě cuketou a připravit si rychlou a zdravou večeři nebo lehký oběd v horkých letních dnech. Oblíbené jsou i zelné placky, které lze také výborně kombinovat s cuketou.

Zdravější a dietnější variantou klasických bramboráků jsou upečené bramborovo cuketové placky v troubě.

Placky z cukety nebo-li cukeťáky na plech jsou během léta oblíbeným a vyhledávaným receptem. Křupavé placky z cuket se dají jíst samostatně nebo jako příloha. Připravíte je na mnoho způsobů s dalšími druhy zeleniny, sýrem nebo i masem.

Na cuketových placičkách pro děti si pochutnají děti i dospělí a nenásilnou formou tak dostanou potřebnou dávku zeleniny.

Jaké jsou další varianty cuketových placek? A je lepší péct placky z cuket v troubě nebo na pánvi? Recept na cuketové placky není nijak složitý, přípravou nestráví kuchař v kuchyni půl dne a uspokojí chuťové buňky každého strávníka. Recept na cuketové placky si můžou přizpůsobit i vegetariáni.

Pokud byste si chtěli připravit placky, kde hlavní ingrediencí není zelenina, vyzkoušejte rychlé placky z mouky.

Mezi nejlepší recepty z cukety patří cuketové bramboráky.

Cuketové placičky – recept na placky z cukety

Správným výběrem surovin budou cuketové bramboráky dokonalé. Platí, že čím menší a mladší cuketu použijete, tím bude výsledek lepší. Není třeba ji potom loupat, ani vydlabávat semínka, je šťavnatější a má více živin. Čím je starší a větší, tím ztrácí chuť nebo dokonce hořkne.

Následuje základní recept na cuketové placky, který lze libovolně obměňovat a doplňovat dalšími surovinami. Inspiraci na další recepty na cuketové placky lze najít níže v článku.

Cuketové placičky – recept – ingredience

  • 400 g cukety
  • 3 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • hladká mouka (dle potřeby, cca 5 až 6 lžic)
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • kmín

Cuketové placičky – recept – postup

  1. Cukety omyjeme a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou cukety starší a větší, nejdříve je oloupeme a vydlabeme semínka.
  2. Nastrouhané cukety prosolíme a necháme 20 minut odležet, aby pustily co nejvíce vody. Poté z cuket rukama nebo přes utěrku vymačkáme všechnu vodu.
  3. Do cuket bez vody přidáme vejce, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Přisypeme mouku a umícháme hustší těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě mouku.
  4. Na pánvi rozpálíme olej. Těsto nabíráme sběračkou či lžicí a na pánvi z něj tvarujeme menší a silnější placky.
  5. Cuketové bramboráky smažíme z obou stran dozlatova.
  6. Kdo nemá rád příliš mastná jídla, může placky skládat na kuchyňské ubrousky a přebytečný olej z nich tak vysát, nebo upéct zdravé cuketové placky v troubě.

TIP: Za vyzkoušení určitě stojí také obalovaná cuketa bez smažení.

Cuketové placky z trouby jsou méně křupavější než ty smažené na pánvi, jsou však zdravější a méně pracné.

Zdravé cuketové placky – v troubě nebo na pánvi?

Jsou nejlepší cuketové placky z trouby nebo smažené na pánvi? Cuketové placičky z trouby jsou méně křupavější než ty smažené na pánvi. Cuketové placky z trouby jsou však zdravější a méně pracné.

Zdravé cuketové placky v troubě se pečou na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Z těsta se pak vytvoří tenčí placičky, které se pečou v troubě dozlatova (asi 20-25 minut).

Při přípravě cuketových placek lze část nebo všechnu mouku nahradit drcenými ovesnými vločkami a připravit si ještě zdravější cuketové placky bez mouky.

Zdravé cuketové placičky pro děti

Pokud hledáte chutnou a zdravou snídani pro své děti, cuketové placky bez mouky jsou ideální volbou. Tyto slané cuketové placičky z trouby jsou plné výživných látek a chutí a jsou skvělým způsobem, jak přimět děti jíst zeleninu, aniž by o tom věděly.

Recept na cuketové placky je perfektní pro lidi, kteří si k zelenině stále neumí najít cestu.

A co zkusit příště? Dobrý nápad může být seznámit se s oblíbenou rostlinnou alternativou masa, kterou je seitan a lze ze seitanu připravit spoustu výborných receptů.

Cuketové placičky pro děti jsou skvělým způsobem, jak přimět děti jíst zeleninu, aniž by o tom věděly.

Bramboráky s cuketou – bramboráky z cukety a brambor

Bramborák z cukety a brambor je zdravá a chutná alternativa k běžnému bramboráku. Připravíte je z brambor, cukety a dalších ingrediencí a jsou velmi snadné na přípravu.

Směs nastrouhaných brambor a cukety můžete obohatit o další přísady jako je strouhaný česnek, sůl, pepř a nasekaná petrželka či dokonce o špenát, cibuli nebo sýr.

Bramborák z cukety a brambor – ingredience

  • 1 středně velká cuketa
  • 4 středně velké brambory
  • 2 vejce – 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce strouhaného sýra
  • sůl, pepř
  • lžíce oleje

Bramborák z cukety a brambor – postup

  1. Cuketu a brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte najemno a dejte do velké mísy.
  2. Přidejte vejce, mouku, strouhaný sýr, sůl a pepř a promíchejte.
  3. Z těsta tvarujte malé bramborové placky s cuketou a smažte je na rozpáleném oleji.
  4. Bramboráky z cukety a brambor opečte z obou stran dozlatova.
  5. Hotové bramboráky s cuketou servírujte s čerstvou zeleninou nebo salátem.

Cuketový bramborák na plech – cukeťáky na plech

Cuketový bramborák na plechu je ideálním jídlem, které můžete připravit pro celou rodinu. Je to super jídlo, které je nejen bohaté na chutě, ale také nízkonákladové. Můžete jej připravit za pouhých pár minut a podávat ho jako přílohu k libovolnému hlavnímu jídlu nebo si ho můžete dát jako samostatnou večeři.

Cuketový bramborák na plech – ingredience

  • 500 g brambor
  • 2-3 střední cukety
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • čerstvá petrželka
  • česnek (dle chuti)

Cuketový bramborák na plech – postup

  1. Brambory očistíme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Cukety očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  3. Do misky dáme nastrouhané brambory a cukety, přidáme máslo, česnek a osolíme a promícháme.
  4. Směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme při teplotě 200 °C asi 20 minut, dokud nebude cuketový bramborák na plech křupavý.
  6. Nakonec dochutíme čerstvou petrželkou. Cukeťáky na plechu máte nyní připraveny k servírování.

TIP: Pokud máte doma velké množství cukety a chcete si ji připravit na sladko, vyzkoušejte recept na cuketovou bábovku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang